Dessa Trafik- och ordningsregler for Vidingsjö lX Samfällighetsförening har antagits vid ordinarie föreningsstämma den 15 april 2004. Kompletterande information angående förhyrda och enskilda P-platser har dock lagts till enligt beslut på styrelsemöte 2012-03-01.
För allas trevnad hoppas vi att dessa regler efterlevs. Är du osäker om reglernas tilllämpning, tolkning eller om särskilda omständigheter föreligger, kontakta då styrelsen.
För inom området boende småhusägare, hyresgäster och besökare gäller följande:
lnom området gäller parkeringsförbud. Parkering är endast tillåten på iordningställda och markerade biluppställningsplatser. Skyltar och anslag finns uppsatta.
Husvagnar, båttrailers och dylikt får uppställas max tre dygn. Detta gäller samtliga p-platser. Bilar, släpkärror eller andra fordon får ej uppställas på grönområden utan särskilt tillstånd. Tillstånd kan erhållas från ordföranden i samfällighetsföreningen.
Fordon får endast uppställas på markerade platser. Besökande hänvisas till besöksparkeringsplatserna. Besökande längre än 14 dagar betraktas - vad gäller dessa föreskrifter - som boende inom området. De boende inom området får vid behov använda besöksparkeringen, max två timmar på vardagar mellan kl 08.00 - 18.00.
Parkeringsplatser skyltade "förhyrda" disponeras genom förrättningsbeslut av småhusägarna. Dispositionen av varje sådan plats regleras genom överenskommelse inom de olika småhusgrupperna.
Då antalet reserverade parkeringsplatser är begränsat måste de hushåll som disponerar mer än en bil och stadigvarande använder och parkerar bilarna inom området, förhyra separat parkeringsplats alternativt köpa sig rätten till ytterligare en halv parkeringsplats om så är möjligt. I mån av tillgång kan småhusägare hyra extra P-plats av AB Stångåstaden.
Parkeringsplatser skyltade "G husnr" (Grengatan) eller "L husnr" (Långgatan) disponeras enskilt av småhusägaren med angivet husnummer. Småhusägaren har, utöver det som regleras i förrättningsbeslutet från 1980, även betalat för utbyggnad av en halv parkeringsplats och därigenom erhållit dispositionsrätt till en hel parkeringsplats. De husägare som disponerar en enskild parkeringsplats har inte längre rätt att nyttja de gemensamma förhyrda platserna. Utbyggnad av P-platser genomfördes 2011 och 2013 och alla husägare fick då möjlighet att köpa till en halv plats för att på så sätt få tillgång till en egen parkeringsplats.
Parkeringsplatser som disponeras av AB Stångåstadens hyresgäster. Dispositionen av dessa regleras genom hyresavtal mellan hyresvärd och hyresgäst.
lnnergårdarna är inte avsedda för fordonstrafik. Framförande och uppställande av fordon från och till innergårdarna skall endast förekomma i undantagsfall. Exempel på undantag är i och urlastning av skrymmande och tungt gods.
För allas säkerhet, särskilt barnens, skall fordonen framföras på de gåendes villkor i låg fart, dvs maximalt 5 km/h. Regeln är bl a till för att barn tryggt skall kunna leka på våra gårdar.
Framkomlighet för utrycknings- och renhållningsfordon måste alltid finnas.
Biltvätt inom området är ej tillåten. För detta erfordras särskilda spolplattor med avloppsrening.
För AB Stångåstadens och dess hyresgäster gäller de regler som finns i gällande hyresavtal.
För småhusägarna gäller i princip samma ordningsregler, men på grund av småhusägarens delägande i samfälligheten får dessa regler följande tillämpning:
Det är varje andelsägares skyldighet att vårda våra gemensamma värden genom att åtgärda smärre brister. Exempelvis byte av säkringar, vilka tillhandahålls av garagetillsyningsmannen eller kontaktpersonen. Övriga felaktigheter, som kräver fackmannamässiga åtgärder skall anmälas till garagetillsyningsmannen eller kontaktpersonen.
All uthyrning av garage och P-platser skall ske med förtur för inom området boende.
Snöröjning omedelbart framför garageport sköts av respektive hyresgäst/småhusägare.
Skötsel och underhåll av samfällighetens grönområden sker genom avtal och överenskommelser som styrelsen träffar. Egna planteringar, uppställning av komposter, upplag etc eller annan utökning av tomtgräns är inte tillåten.
Det är varje husägare/hyresgästs ansvar att hålla buskar och häckar som gränsar mot körbanor och gångvägar inklippta till tomtgräns. Överhängande grenar hindrar effektiv snöröjning.
Det åligger andelsägare (säljare) att informera köparen om samfällighetens verksamhet och meddela gårdsombudet om ägarbyte med uppgifter om ny ägare.